Kampanj om skyldigheter och möjligheter när en elev saknas

Länsstyrelserna har tidigare tagit fram material för att belysa skyldigheter och möjligheter för att förhindra att en elev saknas vid skolstart och skickar nu ut detta material på nytt inför sommarlovet. Vår förhoppning är att du laddar ner och sprider det i alla tänkbara kanaler. Kampanjen är framtagen av Länsstyrelsen Östergötland på uppdrag av regeringen.

saknad-stol

Saknad
Varje år saknas elever när skolan startar efter lovet. Risken finns att de kan ha blivit gifta mot sin vilja eller utsatta för andra former av hedersrelaterat våld och förtryck.

Ladda ner filmen här (högerklicka och välj ”Spara som..) »

Ladda ner affischen här »

 

Filmer för sociala medier

Alla människor äger rätten till sitt eget liv. Och till sin egen kropp. Vi ska själva få välja vem vi vill umgås med, bli kära i och (om vi vill) gifta oss med. Det här är något som de flesta av oss upplever som självklart, men verkligheten är en helt annan för en del barn och unga.

Länsstyrelserna har tagit fram fem korta filmer som visar vad dessa barn och unga kan ha för livssituation och hur man kan agera för att hjälpa dem. Filmerna har vi gjort för att de ska kunna användas inom många olika verksamheter, på bildskärmar, er webbsajt, Facebook, Instagram och Twitter. Tagga gärna #jagbestämmersjälv och #dethandlaromkärlek.

Ni kan välja att publicera alla fem enligt ett löpande schema, eller kanske bara ett par av dem. Det viktiga är att våga lyfta frågorna och synliggöra problematiken. För att alla barn och unga ska få sina rättigheter tillgodosedda! Välkommen att ladda ner filmerna och publicera dem för största möjliga spridning. Vi kan göra skillnad!

Klicka här för att ladda ner filmerna »

Publicera gärna filmerna nu!

Ladda ner filmerna och publicera dem gärna en och en efter ett löpande schema. På så sätt får budskapet i varje film möjlighet att landa, innan det är dags att lyfta nästa viktiga ämne. Använd gärna texten som hör till respektive film vid publicering på exempelvis Facebook.

Ni hittar även filmerna på vår YouTube-kanal.

RÄTTEN

Rätten

I Sverige har vi rätten att själva forma och påverka våra liv, och rätten till kroppslig integritet. De rättigheterna ska gälla alla, men i verkligheten är det inte så. Det finns barn och unga som utsätts för kontroll med starkt begränsade val i livet.

STUDENTEN

Studenten

Varje år när höstterminen börjar står skolbänkar tomma. Det kan handla om flickor, och ibland också pojkar, som under sommaren blivit bortgifta i utlandet – i strid med flickans eller pojkens egen vilja. Flickan eller pojken kan själva inför utlandsresan ha haft en rädsla för att de inte kommer kunna komma tillbaka till skolan och det liv de själva önskar.

KÄRLEKEN

Kärleken

Att bli kär i vem man vill borde vara en självklarhet – men det gäller inte alla! Många unga möter okunskap, oförståelse och också intolerans från sin omgivning. De lever i en verklighet där deras kärlek inte är accepterad.

VÅLDET

Våldet

Våld, kränkningar, begränsningar och kontroll – det är vardag för många flickor och kvinnor i Sverige. Men också för en del pojkar och unga män. Förövaren är ofta inte bara en person, utan det kan handla om ett kollektiv av föräldrar, syskon och andra släktingar.

MANNEN

mannen-placeholder

Barnäktenskap är skadligt för barns liv, hälsa och utveckling. Ett av FN:s utvecklingsmål är att barnäktenskap ska stoppas. I Sverige är det sedan 2014 inte möjligt för barn att ingå äktenskap. Under senare år har det dock i flera sammanhang uppmärksammats att barn som nyligen anlänt till Sverige har varit gifta.