Saknas någon efter lovet? Slå larm!

Varje år saknas elever när skolan startar efter sommarlovet. Det kan vara barn och unga som inte fick komma hem efter sommarens semesterresa. Risken finns att de kan ha blivit gifta mot sin vilja.

Inför sommarlovet lanserade länsstyrelserna en informationskampanj med budskapet att alla äger rätten till kroppslig integritet och att forma och påverka sitt eget liv. Den bestod av fem kortfilmer som visade att många unga personer i dag inte har den möjligheten.

Nu, när skolorna börjar, följer länsstyrelserna upp vårens kampanj med ytterligare en film och en affisch för att få fler att slå larm om elever saknas efter sommarlovet. Om personal inom skolan och socialtjänsten känner oro, ta det på allvar och följ upp ärendet.

- Kampanjen är viktig för att synliggöra att det finns barn och unga som antingen luras eller förs ut ur landet mot sin vilja och sedan inte kommer tillbaka när sommaren är slut. Den är också viktig för att uppmärksamma vilket handlingsutrymme och ansvar kommunen har i de här situationerna, säger Juno Blom, Nationella Kompetensteamet, Länsstyrelsen Östergötland.

Se den senaste kampanjfilmen och ladda ner affischen här.

Läs kampanjutskicket här.


FAKTA

Kampanjen är framtagen av Länsstyrelsen Östergötland i samverkan med övriga länsstyrelser. Länsstyrelsen Östergötland har även haft regeringsuppdrag att ta fram en nationell informationskampanj om den nya lagstiftningen mot äktenskapstvång som trädde i kraft 1 juli 2014. Den består av affischer, filmer och vägledning som finns för nedladdning via webbplatsen www.hedersfortryck.se.

På hedersfortryck.se hittar du även information om den nationella stödtelefonen (010-223 57 60) som är bemannad helgfria vardagar, måndag till fredag, klockan 09:00-16:00. Dit kan yrkesverksamma och frivilligorganisationer vända sig för att få råd och stöd i ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer såsom barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.

Barn och unga kan läsa mer på webbplatsen dinarattigheter.se