NCH presenterade sin verksamhet i riksdagen

Ett 20-tal intresserade dök upp när Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) igår var inbjudna för att berätta om sin verksamhet för riksdagen.
– Det var ett framåtblickande forum med konstruktiv dialog och flera insiktsfulla frågor, sa Sandra Petersson, chef för NCH.

Inbjudan att hålla i kunskapsseminarium för riksdagen kom från de två östgötska riksdagsledamöterna Johan Andersson (S) och Susanne Nordström (M).

– Som stolt östgöte vill jag dela mig av den kunskap som NCH har till alla i riksdagen, för med rätt kunskap kan vi politiker stifta rätt lagar, sa Susanne Nordström.

Bland annat presenterades hur NCH har utvecklats och vad som hänt sedan inrättandet i oktober 2022. Åhörarna uppmanades även att börja prenumerera på NCH:s nyhetsbrev.

Maria Elowsson berättade om arbetet med kartläggning av förekomst av hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige och utveckling av metoder för det.

Emma Eriksson informerade om den nya grundutbildningen, Webbkurs heder, som är en viktig del i NCH:s uppgift att sprida kunskap. Utbildningen lanseras under året.

Jenny Landquist redogjorde för, och svarade på frågor om, utvecklingen av regionala resurscentra i landet.

Gudrun Nordborg, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, som jobbat med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck i många år, var en av åhörarna.

– Jag fick lite struktur på vad det nationella centrat hoppas kunna genomföra. Sen har jag all respekt för att det är svårt då det handlar om att jobba med väldigt tröga strukturer som det handlar om när det gäller våld.

Centrumchef Sandra Petersson var mycket nöjd med dagen.

– Det var en välkommen möjlighet att få komma och presentera NCH och det viktiga arbete som bedrivs inom och genom centrumet. NCH är en betydelsefull samordnande aktör som, tillsammans med andra, behövs i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.