Att bestämma över sin kropp är en mänsklig rättighet

Könsstympning av flickor och kvinnor strider mot FN:s mänskliga rättigheter, mot barnkonventionen och är ett brott mot svensk lag. Det hör till varje flickas och kvinnas grundläggande rättigheter att inte utsättas.

På denna webbplats kan du läsa mer om könsstympning. Texterna är framtagna inom ramen för ett regeringsuppdrag, och i samverkan mellan Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Myndigheten för stöd till trossamfund, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten.

Vad är könsstympning?

Här kan du läsa om könsstympning av flickor och kvinnor. Var det förekommer, vilka konsekvenserna blir och vad lagen säger.

För yrkesverksamma

Här finns information till dig som i yrket möter flickor och kvinnor som kan ha blivit utsatta eller riskerar att utsättas för könsstympning, för att hjälpa dig att bemöta, stötta och hjälpa på rätt sätt.

tre skoltjejer

För dig som är utsatt

Du som är utsatt eller riskerar att utsättas för könsstympning har rätt till hjälp och stöd. Här finns mer information till dig.

Två äldre kvinnor pratar och dricker kaffe i en soffa

För dig som är närstående

Du som är närstående har en viktig roll för att förebygga och förhindra att flickor och kvinnor blir utsatta för könsstympning. Här finns information för dig.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.