Ideella organisationer

Ideella organisationer kan utgöra ett viktigt stöd till barn, unga och vuxna som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Flera ideella organisationer stöttar även närstående och yrkesverksamma.

Här listas organisationer med stödverksamhet till målgruppen utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, samt organisationer som arbetar kunskapshöjande eller opinionsbildande. Flera organisationer har både stödverksamhet, arbetar med kunskapshöjande insatser och med opinionsbildning.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck länkar till politiskt och religiöst obundna organisationer som arbetar på nationell nivå med hedersrelaterat våld och förtryck.

Organisationer med stöd till målgruppen utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck

GAPF – Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime

GAPF har funnits sedan år 2001 och vänder sig till alla som är utsatta för, eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck. GAPF har en stödjour för utsatta, anhöriga och yrkesverksamma, och erbjuder psykologiska stödsamtal, juridisk rådgivning samt hjälper till i kontakten med myndigheter. GAPF anordnar utbildningar för att skapa ökad förståelse kring hedersrelaterat våld och förtryck samt arbetar med att bilda opinion.

Kvinnors nätverk

Kvinnors nätverks stödverksamhet består av Linneamottagningen och Matildaverksamheten. Linneamottagningen startade år 2004 och riktar sig till unga personer. De har en jourtelefon dit unga kan ringa, har öppen verksamhet, bedriver skyddat boende och kan fungera som ombud i kontakt med myndigheter.

Matildaverksamheten erbjuder stöd, rådgivning och kan fungera som ombud i kontakt med myndigheter för kvinnor med utländsk bakgrund, med eller utan uppehållstillstånd. Kvinnors nätverk erbjuder föreläsningar och utbildningar för yrkesverksamma och för elever eller studenter.

Kvinnors Rätt

Kvinnors Rätt grundades år 2001 och syftar till att hjälpa unga flickor, pojkar, kvinnor och hbtq-personer som är utsatta för våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck. Kvinnors rätt har en jourtelefon, en stödchatt, erbjuder samtalsstöd, juridisk rådgivning och kan hjälpa till med översättning samt medföljning som ombud i kontakt med myndigheter eller vården. Kvinnors rätt anordnar aktiviteter för att bryta ensamhet och isolering samt arbetar opinionsbildande och kunskapsspridande om relations- och hedersvåldets komplexa struktur och problematik.

RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter

RFSL Stödmottagning har funnits sedan 1998 (RFSL grundades 1950) och stöttar hbtqi-personer som har blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Även närstående, vänner och personer som i sitt yrke möter våldsutsatta hbtqi-personer är välkomna att höra av sig. RFSL erbjuder stödsamtal, medföljning och stöd i kontakt med vård eller myndigheter samt bedriver skyddat boende.

Rädda Barnen

Kärleken är fri startades av Rädda Barnen år 2008 tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland. Kärleken är fri är Rädda Barnens förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en samverkansmetod som handlar om att informera barn och unga om deras rättigheter och stödvägar om deras rättigheter kränks. Det finns en stödchatt för barn och unga, ett skolkoncept, webbutbildningar och kompetensutveckling.

Somaya stödjour

Somaya stödjour bildades under 1990-talet och stöttar kvinnor och hbtqi-personer över 18 år med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext. Somaya kan erbjuda stöd på många olika språk och har en stödlinje, advokatjour, skyddat boende och aktivitetscenter. Somaya kan vid behov hjälpa till att kontakta myndigheter. Somaya föreläser om våld i nära relation för bland annat socialtjänst, polis, skolor, kvinno- och tjejjourer samt företag.

Terrafem

Terrafem bildades i mars år 2000 och arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Terrafem har en jourtelefon för våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst och erbjuder stöd på mer än 70 olika språk, de har också en juristjour och skyddat boende. Terrafem erbjuder även rådgivning och utbildning till yrkesverksamma.

TRIS – Tjejers Rätt i Samhället

TRIS startade år 2002 och ger stöd till barn, unga, vuxna och individer inom hbtqi-gemenskapen som lever under hotet av eller riskerar att bli utsatta för hedersvåld. TRIS har särskild expertis i att bemöta ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. TRIS har en jourtelefon som vänder sig både till hjälpsökande och yrkesverksamma. De erbjuder juridisk rådgivning och stöd med myndighetskontakter. TRIS bedriver även en metod- och utbildningsverksamhet riktad till skolor, myndigheter och organisationer.

Andra verksamheter

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren har funnits sedan 1988 och ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga. Brottsofferjouren driver den nationella telefonlinjen för brottsofferstöd, kan stötta vid rättegång och hjälpa till i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag. Det går att kontakta brottsofferjouren utan att vara säker på om ett brott har skett, brottet behöver inte vara polisanmält för att brottsofferjouren ska ge stöd. Brottsofferjouren arbetar opinionsbildande för att brottsoffers, vittnen och anhörigas behov ska tillgodoses.

Elektra

Elektra är en del av Fryshuset och har sedan tidigt 2000-tal arbetat utifrån ett rättighetsperspektiv för att stärka unga. Elektra arbetar mot våld och förtryck i hederns namn genom utbildning, attitydpåverkan och opinionsbildning. Elektra riktar sig främst till unga i åldern 13–26 år. Elektra utbildar och föreläser för yrkesverksamma, skolor, myndigheter och övriga aktörer som kommer i kontakt med utsatta unga.

FreeZone Sweden

FreeZone Sweden grundades år 2013 och arbetar med att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck, stärka barns och ungas rättigheter och att främja den psykiska hälsan. FreeZone Swedens målgrupp är unga mellan 11–25 år, men deras fokus är på att utbilda och handleda personal inom FreeZone Swedens metoder.

Könsstympning.se

könsstympning.se finns information om könsstympning och om organisationer som har stödverksamhet, arbetar med kunskapshöjande insatser eller med opinionsbildning.

Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Roks bildades 1984 och arbetar med att stötta kvinnor och tjejer, sprida kunskap och bilda opinion. Hos Roks finns kontaktuppgifter till kvinno- och tjejjourer.

Ungasjourer.se

Ungasjourer.se lanserades i december 2020 och samlar kontaktuppgifter till alla jourer i Sverige som vänder sig till barn, unga och unga vuxna. Ungasjourer.se ägs av Förenade jourer.

Unizon

Unizon är ett riksförbund som funnits sedan 1996 (då med namnet Sveriges Kvinnojourers Riksförbund). Hos Unizon finns kontaktuppgifter till kvinno-, tjej- och ungdomsjourer. Unizon arbetar opinionsbildande och sprider kunskap utifrån kvinnor och barns erfarenheter av mäns våld.

VHEK – Varken hora eller kuvad

VHEK bildades 2005 med den franska organisationen, Ni Putes Ni Soumises som förebild. Organisationen inriktar sig särskilt på att bekämpa den diskriminering som drabbar invandrade kvinnor i Sverige. VHEK vänder sig särskilt till tonårsflickor, unga kvinnor och hbtqi-personer bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck. VHEK arbetar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Om er verksamhet saknas på hemsidan, kontakta nationellt.centrum.hrv.ostergotland@lansstyrelsen.se

Innehåll

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.