Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har på uppdrag av regeringen kartlagt unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i en hederskontext eller i andra kontrollerande miljöer. Rapporten bygger på data från nationella ungdomsenkäten 2021, intervjuer och anonyma berättelser från unga hbtq-personer samt information från stödverksamheter för hbtq-ungdomar och ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
Öppna fritidsverksamheten – om hbtq, normer och inkludering
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram ett stödmaterial som riktar sig till fritidsledare som arbetar i öppen fritidsverksamhet vad gäller unga hbtq-personer. I stödmaterialet finns information om normmedvetna arbetssätt och konkreta tips för ett inkluderande bemötande av unga.
”Det får inte existera” – Om unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök
Denna rapport bidrar med kunskap om hur hbtq-personer i en hederskontext själva relaterar till sin sexuella läggning/könsidentitet och familjens krav och förväntningar, samt deras erfarenheter av våld och omvändelseförsök. Rapportens analys utgår från 15 intervjuer med yrkesverksamma i stödverksamheter, 11 intervjuer med hbtq-personer som har levt eller lever i familjer med hedersnormer samt tre skriftliga […]
Unga utrikes födda kvinnors etablering i arbetslivet- en analys av hinder och möjligheter
MUCF fick under 2020 regeringens uppdrag att utreda vilka hinder och möjligheter som finns för dessa kvinnor i arbetslivet. Analysen visar bland annat att det är svårare för kvinnor som lever i en hederskontext att etablera sig på arbetsmarknaden.
Uppdrag att ta fram och sprida ett kunskapsunderlag till fritidsledare och andra yrkesverksamma om hedersrelaterat våld och förtryck och våldsförebyggande arbete. Delrapportering för regeringsuppdrag (A2021/01300)
Delrapporten utgår från olika kunskapssammanställningar och lyfter hinder och möjligheter för personal inom kommuners fritidsverksamheter utveckla ett effektivt arbete mot HRV.
Våld, förtryck och heder – att arbeta förebyggande i öppen fritidsverksamhet

Ett kortfattat kunskapsunderlag för dig som ansvarar för och fattar beslut inom öppen fritidsverksamhet. Materialet är en sammanfattning av ett kunskapsunderlag som MUCF tagit fram i samarbete med Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland. Det beskriver potentialen hos fritidsverksamhet att arbeta våldsförebyggande, går igenom hinder och utmaningar hos verksamheten och […]
Gift mot sin vilja
Denna rapport är resultatet av ett regeringsuppdrag till Ungdomsstyrelsen (nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap mot en parts vilja i Sverige. Rapporten innehåller data från fyra olika enkätundersökningar, bland annat Ungdomsstyrelsens ungdomsenkät 2009. Den beskriver också den kompetens som finns hos olika myndigheter gällande tvångsäktenskap, identifierar utvecklingsbehov samt lämnar […]