Kvinnlig könsstympning – handbok för regional samverkan i Värmland
Länsstyrelsen i Värmland har tagit fram ett metodstöd om hur yrkesverksamma inom olika verksamheter kan upptäcka, förebygga och behandla kvinnlig könsstympning.
Kvinnlig könsstympning – ett samtalsstöd för socialtjänsten
Stödet riktar sig till de som arbetar inom socialtjänsten och som möter, eller kan komma att möta, flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning eller riskerar att könsstympas.
Nationell handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige
Handlingsplanen konkretiserar målen i den nationella strategin och syftar till att vägleda det samlade arbetet inom SRHR-området. Målgruppen är regeringen och statliga myndigheter, men även beslutsfattare och tjänstepersoner inom region och kommun samt skolans huvudmän. Handlingsplanen är också en vägledning för organisationer i civilsamhället, akademin, professionsföreträdare och nationella och regionala strukturer för kunskapsstyrning i det […]
Inventering av vård för flickor och kvinnor som har varit utsatta för könsstympning – slutrapport november 2021
Slutrapport av Socialstyrelsens uppdrag att inventera den vård som erbjuds flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning samt att analysera och bedöma i vilken utsträckning vården är jämlik mellan regioner.
Behandlingsmetoder för personer som utövar våld i nära relationer
Rapporten redogör för kunskapsläget kring behandling av bland annat utövare av hedersrelaterat våld och förtryck, samt Socialstyrelsens bedömning.
Bedömning av hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i nära relationer
I denna rapport gör Socialstyrelsen en genomlysning av befintliga bedömningsstöd gällande hedersrelaterat våld och våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- och sjukvård.
Arbeta med avhoppare. Ett stödmaterial för socialtjänsten
Det här kunskapsstödet från Socialstyrelsen riktar sig primärt till dig som inom socialtjänsten som arbetar med vuxna individer (eller barn och unga) vilka vill lämna organiserad brottslighet och som behöver samhällets stöd och skydd för det (så kallade avhoppare). Materialet kan även i tillämpliga delar användas när det gäller handläggning av ärenden som rör våldsbejakande […]
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Ett utbildningsmaterial för socialtjänsten
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial för verksamma inom socialtjänsten. Utbildningen ger kunskaper om hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan yttra sig och vilka konsekvenser det kan få för hälsan, samt på vilket sätt det kan uppmärksammas.
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Ett utbildningsmaterial för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial för verksamma inom hälso- och sjukvården och tandvården. Utbildningen ger kunskaper om hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan yttra sig och vilka konsekvenser det kan få för hälsan, samt på vilket sätt det kan uppmärksammas.
Att möta barn som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck – Till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd till yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård för att upptäcka utsatta barn och råd kring hur de yrkesverksamma ska agera.