Internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning

Den 6 februari är det den Internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning. 200 miljoner flickor och kvinnor världen över har utsatts för könsstympning. Socialstyrelsen beräknar att 38 000 av dem bor i Sverige varav 7 000 är flickor under 18 år . I en kartläggning om vård för könsstympade flickor och kvinnor som Socialstyrelsen gjorde 2020 identifierades ca tio könsstympade flickor som är födda i Sverige.

Bakom alla siffror finns ett mörkertal, de som inte har räknats in. Könsstympning av flickor och kvinnor är ett grovt övergrepp och ärren sitter i kroppen och i själen. De försvinner inte av tystnad. Det är samhällets ansvar att stoppa dessa övergrepp och stötta de som redan utsatts. Vi kan förändra genom utbildning till yrkesverksamma, påverkan till riskgrupper och samverkan mellan skola hälso- och sjukvård, socialtjänst, polis och civilsamhälle.

Könsstympning benämns ofta som den tysta frågan. Att gemensamt bryta tystnaden är en förutsättning för förändring. Du kan börja redan idag. Våga se! Våga fråga! Våga agera! Tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.