Myndighetsgemensamma vägledningen är uppdaterad

Jobbar du inom skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård eller polisen? Du har en viktig roll för att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för exempelvis barnäktenskap eller könsstympning. Till stöd finns en nu uppdaterad vägledning.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) har tillsammans med flera andra myndigheter tagit fram en gemensam vägledning som hjälper dig att agera och samverka vid hedersrelaterad brottslighet. Vägledningen har nu uppdaterats i enlighet med ny lagstiftning och kompletterats med en kunskapsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck.

Vägledningen belyser alla skeden av ett bortförande och kan därför användas som ett uppslagsverk beroende på var i kedjan ett ärende befinner sig. Fokus ligger även på hur samverkan kan ske i dessa ärenden.

– Förhoppningen är att vägledningen leder till en kunskapshöjning och blir ett konkret stöd för att förhindra att personer förs utomlands för att utsättas för olika typer av hedersrelaterad brottslighet, säger Elin Hellberg, utredare vid NCH.

Vägledningen publicerades första gången 2022. Den kommer att revideras regelbundet för att även fortsättningsvis kunna utgöra ett aktuellt stöd i arbetet för yrkesverksamma. Tillsammans säger vi stopp – och ger hopp.

Till vägledningen

Det finns också tillhörande informationsmaterial om det rättsliga skyddet mot hedersrelaterad brottslighet på flera språk, som du kan ladda ned och använda i din verksamhet. Till informationsmaterialet

För mer information, kontakta

Elin Hellberg, utredare
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland
elin.hellberg@lansstyrelsen.se
010-103 57 87

 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.