Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck permanentas

I dag kom besked från regeringen om att Länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam ska utvecklas och permanentas i form av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Förslaget innebär att kompetensteamets verksamhet blir permanent vid Länsstyrelsen Östergötland i form av ett nationellt kompetenscentrum. För 2021 tillförs verksamheten 30 miljoner kronor och från 2022 tillförs 40 miljoner kronor per år.

– Det är ett glädjande besked för Länsstyrelsen Östergötland, säger Ann Holmlid, länsråd vid Länsstyrelsen Östergötland. Ett stort ansvar inom ett viktigt område som vi nu kan driva och vidareutveckla långsiktigt.

Nationella kompetensteamet har i uppdrag att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor. Genom beslutet vill regeringen ge nationella kompetensteamet mer stabila förutsättningar.

– Det här är resultatet av många års hårt arbete. Nu får vi ännu större möjligheter att arbeta långsiktigt för de som är utsatta eller riskerar att utsättas, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig och utvecklingsledare, Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att leva upp till det förtroende vi har fått. Alla barn, unga och vuxna har rätt till ett liv fritt från våld och förtryck.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.