Delredovisning och plan – Uppdrag att förbereda inrättandet av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Länsstyrelsen Östergötland har sedan 2005 haft nationella uppdrag att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan 2014 genomförs uppdragen av ett nationellt kompetensteam mot hedersrelaterat våld och förtryck. Inom ramen för arbetet har Nationella kompetensteamet samverkat med åtskilliga nationella myndigheter och länsstyrelser, gett stöd och vägledning till den lokala nivån och utbildat ett stort antal yrkesverksamma. Dessutom har det skett ett målmedvetet arbete för att förbättra situationen för de barn, unga och vuxna som är eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. År 2020 kom beskedet att Nationella kompetensteamets verksamhet skulle bli permanent.

Parallellt med den verksamhet som sker inom ramen för Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck pågår nu arbetet med att utveckla ett nationellt, sektorsövergripande kompetenscentrum. Det är en efterlängtad utveckling av verksamheten, som medför såväl stora möjligheter som ett stort ansvar. Inte minst är det som tillkommer kring råd och vägledning direkt till utsatta en oerhört viktig uppgift, som vi känner ett stort ansvar att förvalta på bästa möjliga sätt. Med uppgiften följer även en ännu större möjlighet att få en fördjupad inblick i utsattheten och de utsattas upplevelse av samhällets stöd, samt att föra fram och förstärka de utsattas röst. Alla ska ha rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck, vara delaktiga i samhället samt känna att man har samma rättigheter som andra, oavsett exempelvis kön, bakgrund, kultur eller religion.

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.