Hedersrelaterat våld och förtryck – Handbok för skola och socialtjänst om skyldigheten att se och hjälpa utsatta

Det här är den tredje reviderade upplagan (2020) av handboken om hedersrelaterat våld och förtryck. Handboken ger vägledning till yrkesverksamma främst inom skola och socialtjänst, kring arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.

Arbetet tar utgångspunkt i alla människors grundläggande rättigheter, om rätten att få vara barn, rätten till kroppslig integritet och att få bestämma över sin egen kropp och sexualitet, rätten att få forma och påverka sitt eget liv och rätten till ett liv fritt från våld och förtryck.

Handboken, som tidigare hette ”Om våld i hederns namn”, förmedlar kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och kan även utgöra ett stöd i arbetet med att ta fram handlingsplaner och diskutera arbetssätt och rutiner avseende arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck inom olika organisationer och verksamheter. I handboken finns en mall för hur man på en enskild skola kan ta fram en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den innehåller också en praktisk metod för hur socialtjänsten kan agera i och hantera ärenden med hedersrelaterat våld.

Handboken finns för nedladdning nedan (ej tryckt format).

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.