Könsstympningspass – informationsverktyg för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor

Könsstympningspasset är ett verktyg i det förebyggande arbetet att förhindra att flickor och kvinnor utsätts för könsstympning. Det kan användas som ett informationsdokument och ges som ett stöd för föräldrar och anhöriga att ta med vid utlandsresa i syfte att stå emot eventuella påtryckningar från familj, släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan. Passet innehåller […]
Navigating conflicting norms on body and sexuality
In this thesis the author explore how sexuality and sexual health are constructed in relation to FGC through welfare work and from the perspectives of different generations of Somali women in the Swedish setting of immigration.
Betydelser av könsstympning hos migrerade minoriteter i Sverige – en feministisk våldsforskningsanalys
Artikelns syfte är att undersöka betydelser av och attityder till könsstympning, förstått som samhälleligt och könat våld, bland migrerade män och kvinnor i Sverige utifrån ett feministiskt perspektiv på våld. Artikeln analyserar attityder, förhållningsätt och förändringsfaktorer och bidrar till kunskapsfälten om könsstympning, samhälleligt våld och könsbaserat våld.
Involving men: The multiple meanings of female genital mutilation in a minority migrant context
The paper explores the roles of men in the continuation/abandonment of female genital mutilation (FGM) in a migrant minority community in Sweden. The aim is to contribute to the under-researched area of men’s attitudes towards and experiences of FGM, using frameworks on engaging men, feminist theories on men and masculinity, and intersectionality.
Uppskattning av antalet kvinnor och flickor i Sverige 2021 som kan ha varit utsatta eller riskerar att utsättas för könsstympning + tabellbilaga
I denna publikation gör Socialstyrelsen en uppskattning av antalet kvinnor och flickor som kan ha utsatts för könsstympning och antalet flickor som riskerar att utsättas för könsstympning. Uppskattningen baseras på antalet folkbokförda kvinnor och flickor i Sverige som är födda i länder där kvinnlig könsstympning förekommer, hur vanlig könsstympning är i ursprungslandet samt om kvinnan […]
Den lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor
Handboken riktar sig till barn- och ungdomsledare och syftar till att motverka den kunskapsbrist och tystnadskultur som omger könsstympning av flickor och kvinnor. Den ger grund i vad barn- och ungdomsledare behöver veta om könsstympning, hur man kan använda rollen som ledare och hur man kan prata om könsstympning.
Meddelandeblad: Om så kallade oskuldskontroller och oskuldsintyg
Socialstyrelsen har publicerat ett meddelandeblad om så kallade oskuldskontroller och oskuldsintyg. Socialstyrelsen konstaterar att såväl oskuldskontroller som utfärdande av intyg rörande detsamma är inte förenlig med svensk lag. Detta gäller oavsett om kvinnan frivilligt önskar genomgå en sådan undersökning eller om den utförs mot hennes vilja.
Samtalsstöd barnmorska
Södersjukhuset och Amelmottagningen har tagit fram ett samtalsstöd om könsstympning för barnmorskor.
Samtalsstöd skolsköterskor
Södersjukhuset och Amelmottagningen har tagit fram ett samtalsstöd om könsstympning för skolsköterskor.
Samtalsstöd socialtjänst
Södersjukhuset och Amelmottagningen har tagit fram ett samtalsstöd om könsstympning för socialtjänsten.