Myndigheter i gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck

Inför jullovet lanserar Jämställdhetsmyndigheten, Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och Utrikesdepartementet en gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck. Kampanjen kommer att synas i kollektivtrafiken och på andra offentliga platser i Stockholm, Malmö, Göteborg och på sociala medier.

Många barn och unga i Sverige vittnar om att de utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen eller som inte får välja sina vänner. Om unga kvinnor och män som inte får välja om, eller med vem, de ska gifta sig. Det kan också rör sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan, eller om unga kvinnor som inte får bestämma över sin kropp eller sexualitet.

Samtidigt kan det vara svårt att veta vart man kan vända sig för att få stöd. Därför går nu sex myndigheter ihop för att med gemensamma krafter sprida information om vilka rättigheter unga har i Sverige och vart man kan vända sig för att söka hjälp. Kampanjen riktar sig också till yrkesverksamma inom till exempel skola, vård och omsorg med information om vilket stöd man kan få från nationell nivå.

”Det är viktigt att utsatta barn och unga vet var dom kan vända sig. Och att det är myndigheternas ansvar att ge dem stöd, hjälp och skydd”, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig och utvecklingsledare på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.

 

Ladda ner material för att skriva ut här.

Mer information om övriga medverkande aktörer hittar du här:

Jämställdhetsmyndigheten

Polisen

Skolverket

Socialstyrelsen

Utrikesdepartementet

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.