Att vara orolig för en kompis

Under loven riskerar många barn och ungdomar att bli bortgifta under utlandsresor. Det kan handla om barn och unga som har förts ut ur landet och där lämnats kvar mot sin vilja. Skolbänkar kan stå tomma när terminen börjar. Även om resandet nu på flera sätt begränsas kan vi inte bortse från risken att barn fortsatt kommer att föras ut ur landet, och att ingen märker det förrän skolstarten i augusti.

Tillsammans kan vi se till att detta inte sker. Det räcker med att en enda person bryr sig och agerar. Den personen är kanske du!

affisch orolig för en kompisNär ungdomar utsätts för förtryck, våld eller till och med risken att bli bortgifta, finns det ofta någon som uppfattar signalerna först – en kompis. En undersökning från Stiftelsen Allmänna Barnhuset visar att om de utsatta tar steget att berätta för någon, så väljer de flesta en jämnårig. Men vad kan kompisen göra? Och vem ska hon eller han vända sig till?

I samarbete med alla länsstyrelser i Sverige har Länsstyrelsen Östergötland tagit fram en kortfilm som riktar sig direkt till ungdomar. Filmen belyser hedersrelaterat våld och förtryck och berättar vad kompisar kan göra för varandra. Den kan visas på skolor, fritidsgårdar och andra platser. Sprid gärna filmen via Facebook, Instagram, Twitter eller andra sociala medier. Tagga #jagbestämmersjälv. Se denna – och våra övriga filmer på vår YouTube-kanal.

Det finns också affischer med ett budskap direkt riktat till ungdomar. Sätt upp dem i er skola, föreningslokal, köpcentrum eller på annan offentlig plats där ungdomar ofta rör sig. Det här är ett viktigt budskap som rör många.

Du hittar länkar till filmerna på vår Youtube-kanal samt affischerna för nedladdning längst ner på denna sida.

Samband mellan ofrihet och utsatthet

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har genomfört en undersökning bland ungdomar i åk 9 och gymnasiets åk 2. Undersökningen visar bland annat att de elever som inte får välja sin framtida partner (av vilka 55 procent är flickor och 45 procent pojkar) oftare är utsatta för olika former av barnmisshandel, det vill säga våld från vuxna. Det handlar om fysisk och psykisk misshandel, att bevittna våld mot en förälder, om sexuella övergrepp och om försummelse:

  • 88 procent hade utsatts för någon form av barnmisshandel under uppväxten, jämfört med 42 procent bland övriga ungdomar.
  • 46 procent hade varit utsatta för minst tre former av misshandel. Motsvarande siffra bland övriga ungdomar var 8 procent.
  • 22 procent hade utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen person, jämfört med drygt 8 procent bland övriga ungdomar.
  • Var femte av dessa barn har mått så dåligt att de försökt ta sitt eget liv.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av Länsstyrelsen Östergötland gjort en fördjupad analys om våld mot barn som inte själva får välja sin framtida partner. Läs mer här.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har också tagit fram kortfilmen ”Det är mitt liv – en kortfilm om våld mot barn som inte får bestämma över sitt eget liv”. Läs mer här.

Filmen finns även översatt till 10 språk (amhariska, arabiska, dari, engelska, franska, kurmanji, somaliska, sorani, svenska och tigrinja). Se filmen och läs mer om denna här.

Mer material inför skolstart

Fler filmer och affischer inför skolstart finns på Om skyldigheter och möjligheter när en elev saknas.

Ladda ner affischerna:
Se filmerna kopplade till kampanjen ”Orolig för en kompis” här:

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.