När en elev saknas – möjligheter och skyldigheter

Vad kan man göra för att hjälpa barn och unga som riskerar att inte komma tillbaka efter lovet? Länsstyrelserna har vid olika tillfällen tagit fram material för att belysa skyldigheter och möjligheter att förhindra att en elev saknas vid skolstart, eller att agera när så sker.

Saknad – Skolstart

Varje år saknas elever när skolan startar efter lovet. Risken finns att de kan ha blivit gifta mot sin vilja eller utsatta för andra former av hedersrelaterat våld och förtryck. Denna kampanj, film och affisch, är framtagen av Länsstyrelsen Östergötland på uppdrag av regeringen.

Se och ladda ner filmen för spridning i sociala medier

Se också fler kortfilmer och material under Att vara orolig för en kompis

Fem filmer om rättigheter

Alla människor äger rätten till sitt eget liv. Och till sin egen kropp. Vi ska själva få välja vem vi vill umgås med, bli kära i och (om vi vill) gifta oss med. Det här är något som de flesta av oss upplever som självklart, men verkligheten är en helt annan för en del barn och unga.

Länsstyrelserna har tagit fram fem korta filmer som visar vilken livssituation dessa barn och unga kan ha och hur man kan agera för att hjälpa dem. Filmerna är gjorda för att kunna användas inom många olika verksamheter och på olika sätt, på bildskärmar, webbplatser, Facebook, Instagram och Twitter.

De fem filmerna kan du ladda ner nedan. Filmerna finns även på vår Youtube-kanal.

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.