Kampanj om skyldigheter och möjligheter när en elev saknas

Länsstyrelserna har tidigare tagit fram material för att belysa skyldigheter och möjligheter att förhindra att en elev saknas vid skolstart, eller att agera när så sker. Materialet skickas återkommande ut inför skollov. Vår förhoppning är att du laddar ner och sprider det i alla tänkbara kanaler. Kampanjen är framtagen av Länsstyrelsen Östergötland på uppdrag av regeringen.

Saknad

Varje år saknas elever när skolan startar efter lovet. Risken finns att de kan ha blivit gifta mot sin vilja eller utsatta för andra former av hedersrelaterat våld och förtryck.

Ladda ner filmen för spridning i era egna sociala medier.

Filmer för sociala medier

Alla människor äger rätten till sitt eget liv. Och till sin egen kropp. Vi ska själva få välja vem vi vill umgås med, bli kära i och (om vi vill) gifta oss med. Det här är något som de flesta av oss upplever som självklart, men verkligheten är en helt annan för en del barn och unga.

Länsstyrelserna har tagit fram fem korta filmer som visar vilken livssituation dessa barn och unga kan ha och hur man kan agera för att hjälpa dem. Filmerna är gjorda för att kunna användas inom många olika verksamheter och på olika sätt, på bildskärmar, webbsajter, Facebook, Instagram och Twitter. Tagga gärna #jagbestämmersjälv och #dethandlaromkärlek.

Ni kan välja att publicera alla fem enligt ett löpande schema, eller bara ett par av dem. Det viktiga är att lyfta frågorna och synliggöra problematiken. För att alla barn och unga ska få sina rättigheter tillgodosedda! Välkommen att ladda ner filmerna och publicera dem för största möjliga spridning. Vi kan göra skillnad!

Publicera gärna filmerna nu!

Ladda ner filmerna och publicera dem gärna en och en efter ett löpande schema. På så sätt får budskapet i varje film möjlighet att landa, innan det är dags att lyfta nästa viktiga ämne. Använd gärna texten som hör till respektive film vid publicering på exempelvis Facebook.

Ni hittar även filmerna på vår YouTube-kanal.

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.